BLOG / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ESHOP
Οι 5 πυλώνες ηλεκτρονικού εμπορίου σε κάθε κατασκευή eshop
Το πλαίσιο για τους πέντε πυλώνες ηλεκτρονικού εμπορίου παρέχει έναν δομημένο τρόπο να αξιολογήσετε και να περιγράψετε την θέση μίας επιχείρησης στην αγορά. Το πλαίσιο, το οποίο εφαρμόζεται με συνέπεια, θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε αποφάσεις, σχετικά με το πως να προωθήσετε την επιχείρηση και τα προϊόντα σας.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους πέντε πυλώνες για να αναγνωρίσουν το πώς θα μπορούσαν να προωθήσουν τα προϊόντα τους και σε ποιον αυτά απευθύνονται, ανάμεσα σε άλλα πράγματα.
Οι πέντε πυλώνες για τους οποίους γίνεται λόγος είναι η επιχείρηση, οι συνεργάτες, οι πελάτες, οι ανταγωνιστές και τo context. Το αρχικό βήμα είναι να κατανοήσετε τι εκπροσωπεί ο καθένας από αυτούς και πως μπορούν να σας βοηθήσουν όσον αφορά το marketing της επιχείρησης σας.
Επιχείρηση, ο πρώτος από τους πυλώνες ηλεκτρονικού εμπορίου
Ο πρώτος από τους πέντε πυλώνες ηλεκτρονικού εμπορίου είναι η ίδια η επιχείρηση, ο σκοπός και το πλεονέκτημα της. Ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης σας;
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορεί να διατηρηθεί, περιγράφει «το πλεονέκτημα που βασίζεται στην οικονομία του κλάδου. Εμπίπτει στις τρεις παρακάτω κατηγορίες: το μέγεθος της αγοράς στην οποία στοχεύετε, την καλύτερη δυνατή πρόσβαση σε πόρους ή πελάτες και τους περιορισμούς στις επιλογές του ανταγωνιστή», σύμφωνα με σχετική έρευνα.
Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης σας, μπορεί επίσης να εξαχθεί από μία ανάλυση SWOT. Η ανάλυση SWOT απαρτίζεται από τις δυνάμεις, αδυναμίες, ευκαιρίες και απειλές. Από τη στιγμή που θα καταλήξετε στο ποιο είναι αυτό, θα χρειαστεί να το παρακολουθείτε σχεδόν κάθε έξι μήνες.
Συνεργάτες, απαραίτητοι πυλώνες ηλεκτρονικού εμπορίου
Ο δεύτερος από τους πέντε πυλώνες ηλεκτρονικού εμπορίου είναι οι συνεργάτες. Αυτοί μπορεί να είναι άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και μεμονωμένα άτομα που βοηθούν την επιχείρηση σας να φέρει εις πέρας τις εργασίες της.
Στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι συνεργάτες μπορεί να είναι προμηθευτές. Για παράδειγμα, το Facebook θα μπορούσε, επίσης, να θεωρηθεί συνεργάτης. Από τη στιγμή που πουλάτε τα προϊόντα του brand σας μέσω του marketplace του και των facebook shops φυσικά. Ακόμη, συνεργάτης μπορεί να είναι και μία μεταφορική εταιρία.
Σ’ αυτό το βήμα, αναγνωρίστε όλους τους συνεργάτες σας. Σκεφτείτε πώς επιδρούν στην επιχείρησή σας και πως οι στρατηγικές marketing που ακολουθείτε, έχουν πιθανό αντίκτυπο σε εκείνους.
Πελάτες, το πιο βασικό στοιχείο από τους πυλώνες ηλεκτρονικού εμπορίου
Οι πελάτες είναι ο σημαντικότερος από τους πυλώνες ηλεκτρονικού εμπορίου. Η αποστολή σας αυτό το βήμα είναι να ξεκαθαρίσετε το ποιος είναι ο ιδανικός πελάτης για το προϊόν ή την καμπάνια σας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την δημιουργία κάποιου προτύπου καταναλωτή. Ακόμη, θα μπορούσατε να διεξάγετε κάποιο ερωτηματολόγιο σχετικά με τις προτιμήσεις τους.
Αποφασίστε γιατί εκείνος ο πελάτης θα μπορούσε να κάνει αγορές από την επιχείρησή σας. Τι πρόβλημα ή ανάγκη μπορεί να λύσει με το προϊόν σας; Όλα αυτά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και στη μετέπειτα βελτίωση εμπειρίας χρήστη στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα.
Είναι, επίσης, σημαντικό να καταλάβετε την αγορά στην οποία ψωνίζουν οι συγκεκριμένοι πελάτες.
Ανταγωνιστές
Οι πυλώνες ηλεκτρονικού εμπορίου δε σταματούν στην επιχείρηση και τους πελάτες. Εξίσου σημαντικοί είναι και οι ανταγωνιστές. Είτε βρείτε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους, το μερίδιο τους στην αγορά και την προφανή στρατηγική μάρκετινγκ που ακολουθούν.
Αυτό το βήμα, κάποιες φορές, περιλαμβάνει το να καθορίσετε ένα «δείκτη συγκέντρωσης». Αυτός θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε το πόσο ανταγωνιστική είναι μία συγκεκριμένη αγορά, έτσι ώστε να καταλάβετε το πόσο δύσκολο θα είναι για την επιχείρηση σας να ανταγωνιστεί τις υπόλοιπες επιχειρήσεις σε αυτήν. Ιδιαίτερα αν η επιχείρησή σας δραστηριοποιείται online τότε θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στους ανταγωνιστές ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και πως να ξεχωρίσετε.
Context, το κλειδί διαφοροποίησης
Ο τελευταίος, αλλά εξίσου σημαντικός, από τους πυλώνες ηλεκτρονικού εμπορίου είναι τo context. Είναι η ανάλυση οποιουδήποτε πράγματος στον κόσμο που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην επιχείρησή σας, καθώς και στο marketing.
Για παράδειγμα, το 2020 η παγκόσμια πανδημία έχει δημιουργήσει έναν τεράστιο αντίκτυπο στο κοινωνικό εμπόριο και το marketing.
Για να μπορέσετε να αναγνωρίσετε και να ορίσετε τo context της επιχείρησης σας θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε μία ανάλυση. Η ανάλυση αυτή θα εξετάζει τους παρακάτω παράγοντες: πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, τεχνολογικούς, περιβαλλοντικούς και, τέλος, νομικούς.
Μία ανάλυση τέτοιου είδους το 2020 θα μπορούσε να αποκαλύψει, συμπληρωματικά με τον Covid-19, πολιτικές και κοινωνικές τάσεις που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στο πως συγκεντρώνονται τα δεδομένα των καταναλωτών.
Αυτό θα μπορούσε να κάνει την απόδοση σε υπηρεσίες digital marketing πολύ πιο δύσκολη. Με αυτό τον τρόπο, μια ηλεκτρονική επιχείρηση που γνωρίζει καλά το αντικείμενο της, θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που υπολογίζει τον αντίκτυπο της διαφήμισης της.
Συνοψίζοντας
Δε χρειάζεται να χάνετε τον προσανατολισμό σας, όταν έρχεται η στιγμή να αποφασίσετε ποιες παράμετροι θα σας βοηθήσουν περισσότερο για την εξέλιξη της επιχείρησης σας. Ειδικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Έχετε ως γνώμονα τους παραπάνω πυλώνες ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τις τέσσερις σημαντικότερες αλληλεπιδράσεις με την επιχείρηση σας. Επικοινωνήστε με την έμπειρη ομάδα της AppGene, για κατασκευή eshop και υπηρεσίες digital marketing, ώστε να έχετε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα!
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στείλτε μας τις ερωτήσεις σας και εμείς θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας. Αν έχετε μία υπέροχη ιδέα, δώστε μας λίγο χρόνο να την ερευνήσουμε προσεκτικά, ώστε να σας προτείνουμε την καλύτερη λύση.